Ενδοδοντία

Θεραπεία για τη διατήρηση των δοντιών

Στοχεύοντας στην, κατά το δυνατόν, συντηρητική αντιμετώπιση, η ενδοδοντική θεραπεία  μας προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης δοντιών με μεγάλες βλάβες. Ενώ παλαιότερα τα κατεστραμμένα από την τερηδόνα δόντια θεωρούνταν καταδικασμένα σε εξαγωγή, σήμερα με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνικών και μέσων (χειρουργικό μικροσκόπιο) μπορούν να θεραπευτούν.
Μια υψηλής ποιότητας και επιτυχημένη θεραπεία των ριζικών σωλήνων (ενδοδοντική θεραπεία) είναι πολύ πιθανό πλέον να μας απομακρύνει από πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και την επακόλουθη τοποθέτηση γεφυρών ή εμφυτευμάτων.

Διατήρηση των φυσικών δοντιών

Τα δόντια, ανεξάρτητα από τη γενικότερη πεποίθηση, δεν έχουν από τη φύση, συγκεκριμένο χρόνο ζωής.
Με αυτή τη λογική, προσπαθούμε διαρκώς προκειμένου να διατηρήσουμε τα φυσικά σας δόντια σε ένα υγιές στόμα. Ακόμα και αν ένα δόντι έχει υποστεί σοβαρές βλάβες από τερηδόνα, αν έχει σπάσει ή καταστραφεί η στεφάνη του (θήκη) ή αν υπάρχει βλάβη στους περιοδοντικούς ιστούς (π.χ. κύστη, απόστημα ), το δόντι μπορεί να διατηρηθεί μέσω της συντηρητικής ενδοδοντικής θεραπείας.
Ο πολφός (“νεύρο”) του δοντιού μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια και η λοίμωξη αυτή οδηγεί σε έντονο πόνο και άλλες επιπλοκές.
Με τη ενδοδοντική θεραπεία, εντοπίζεται η αιτία του προβλήματος και κατά κανόνα εξαλείφεται.
Επίσης στο παρελθόν, τα δόντια με οστικές αλλοιώσεις συχνά εξάγονταν λόγω της αδυναμίας θεραπείας τους.
Η θεραπεία των ριζικών σωλήνων μπορεί να απομακρύνει τους μολυσμένους οδοντικούς ιστούς και ενίοτε οδηγεί και στην αποκατάσταση βλαβών στην άκρη της ρίζας των δοντιών.
Η διατήρηση των φυσικών δοντιών, για πολλούς ασθενείς αποτελεί ευαίσθητο θέμα.
Μαζί θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια ανώδυνη θεραπεία με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση και διατηρώντας τα φυσικά δόντια σας.

Ενδοδοντική θεραπεία

Ο μαλακός ιστός που βρίσκεται μέσα στα δόντια ονομάζεται πολφός και αποτελείται από αγγεία και νεύρα.
Εάν μολυνθεί ή είναι ήδη νεκρός λόγω τραύματος ή παλαιάς μόλυνσης, πρέπει να απομακρυνθεί.
Επίσης πρέπει να καθαριστεί το δόντι που ήταν σε επαφή με το μολυσμένο ιστό και τέλος να σφραγιστούν οι ρίζες του δοντιού.
Αυτή είναι απλά η ενδοδοντική θεραπεία και έτσι εξασφαλίζεται η αποφυγή διάχυσης των μικροβίων από τα δόντια στο οστούν της γνάθου ή στους μαλακούς ιστούς του προσώπου.
Συχνά, η ενδοδοντική θεραπεία προβάλλει ως η μόνη εναλλακτική για την εξαγωγή ενός προσβεβλημένου δοντιού και επιλέγοντάς τη, επιλέγουμε να ζήσουμε με τα φυσικά μας δόντια.

Επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας

Επανάληψη της θεραπείας μπορεί να κριθεί απαραίτητη εάν τα βακτήρια και οι φλεγμονώδεις εστίες που υπάρχουν στους ριζικούς σωλήνες (εσωτερικό των ριζών) δεν απομακρύνθηκαν πλήρως στην πρώτη θεραπεία.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανατομικές ιδιαιτερότητες και δεν ακυρώνει πλήρως την πρώτη θεραπεία.
Αφαιρώντας τα παλαιά υλικά έμφραξης των ριζών, επαναπροσδιορίζονται οι ριζικοί σωλήνες και ακολουθείται εκ νέου η προηγούμενη θεραπεία.

Η εμπειρία μας και οι συνεργασίες μας με εμπειρότατους και καταξιωμένους συναδέλφους ενδοδοντολόγους, μας εξασφαλίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μικροχειρουργική ενδοδοντία

Στο λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο, που δε μπορεί να γίνει επανάληψη της θεραπείας ή που ακόμα και η επανάληψη δεν απέδωσε, υπάρχει η δυνατότητα της χειρουργικής αντιμετώπισης με οπτική υποβοήθηση (χειρουργικό μικροσκόπιο) με την ακρορριζεκτομή και ανάστροφη έμφραξη. Η κλινική μας με πλήρη εξοπλισμό και το προσωπικό με μεγάλη εμπειρία μπορεί να αντιμετωπίσει και τα πιο απαιτητικά ενδοδοντικά χειρουργικά περιστατικά.

Επικοινωνήστε μαζί μας…

Καλέστε μας για να συζητήσουμε οποιοδήποτε οδοντιατρικό πρόβλημα ή απορία σας και για να λάβετε την εξατομικευμένη προσφορά σας.