Σε έρευνα που διεξήχθη από την Αμερικάνικη Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής, στην ερώτηση “Τι θα αλλάζατε στο χαμόγελο σας;”, το 90% των συμμετεχόντων απάντησε πως θα ήθελε περισσότερο ανοιχτόχρωμα δόντια.. Αν και εσείς ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, διαβάστε παρακάτω για τις δυνατότητες της λεύκανσης.

Τι είναι η λεύκανση;

H λεύκανση αποτελεί ένα μη επεμβατικό τρόπο χρωματικής αποκατάστασης των φυσικών δοντιών, μέσω μιας χημικής διαδικασίας, η οποία είναι απόλυτα συμβατή με τη συνολική υγεία του οργανισμού μας.

λεύκανση δοντιών

Τι επιλογές έχω;

  1. Λεύκανση των δοντιών στο σπίτι

Για την εφαρμογή της λεύκανσης στο σπίτι, κατασκευάζονται εξατομικευμένοι νάρθηκες με «θέσεις υποδοχής» για το λευκαντικό παράγοντα,  ο οποίος έχει τη μορφή gel. Οι νάρθηκες αυτοί χρησιμοποιούνται καθημερινά, για 1-3 εβδομάδες, κυρίως το βράδυ για μεγαλύτερη ευκολία.

Πλεονέκτημα της διαδικασίας αυτής είναι ότι μετά το πέρας της διαδικασίας, οι νάρθηκες φυλάσσονται και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν!

  1. Λεύκανση στο οδοντιατρείο

Ο ιατρός τοποθετεί απευθείας στα δόντια το λευκαντικό υλικό, το οποίο όμως βρίσκεται σε υψηλότερη  περιεκτικότητα συγκριτικά με την προηγούμενη διαδικασία, δικαιολογώντας την ταχύτητα εφαρμογής της. Η συνεδρία διαρκεί περίπου 1 ώρα και ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να επαναληφθεί. Συγκεκριμένα, στη Dental Medicine Athens χρησιμοποιείται η συσκευή FLASH, ένα επαγγελματικό σύστημα λεύκανσης, με ειδική λάμπα LED που ενεργοποιεί το λευκαντικό παράγοντα, και επιταχύνει τη διαδικασία.

λευκανση δοντιών

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Flash: fläsh Whitening Lamp – Fläsh (flaesh.com)

Και για τις δύο τεχνικές, συστήνεται να έχει προηγηθεί επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών (αποτρύγωση), ώστε να έχουν απομακρυνθεί οι χρωστικές, η πλάκα και η τρυγία που ενδέχεται να παρεμποδίσουν την ομοιόμορφη εφαρμογή του υλικού.

Τι ισχύει για τις λευκαντικές οδοντόκρεμες;

Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες του εμπορίου δεν αποτελούν αυτόνομο τρόπο λεύκανσης, παρά μόνο υποβοηθητικό μέσο συντήρησης του αποτελέσματος!
Τόσο η περιεκτικότητα του υλικού, αλλά και ο χρόνος επαφής τους με τα δόντια δεν επαρκούν, ώστε να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τι υλικό χρησιμοποιείται στη λεύκανση;

Και στις 2 τεχνικές που αναφέρθηκαν, ως λευκαντικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, με σκευάσματα διαφορετικών περιεκτικοτήτων ανά περίπτωση. Με λίγα λόγια, είναι ισχυροί οξειδωτικοί παράγοντες που δεσμεύουν τις χρωστικές ουσίες και τις διασπούν.

λευκανση δοντιών

Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες του εμπορίου δεν αποτελούν αυτόνομο τρόπο λεύκανσης, παρά μόνο υποβοηθητικό μέσο συντήρησης του αποτελέσματος!
Τόσο η περιεκτικότητα του υλικού, αλλά και ο χρόνος επαφής τους με τα δόντια δεν επαρκούν, ώστε να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πόσο μπορούν να «ανοίξουν» τα δόντια μου; Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Το εύρος της δυνατής
αλλαγής του χρώματος των δοντιών δεν είναι ίδια για όλους. Παράγοντες όπως η τεχνική, το υλικό αλλά και ο χρόνος εφαρμογής της λεύκανσης, μπορούν να διαφοροποιηθούν από τον οδοντίατρο σας, με στόχο το δικό σας επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, δόντια πιο κίτρινης χροιάς αποκτούν ευκολότερα πιο ανοιχτή απόχρωση από αυτά με καφέ ή γκρί χροιά.

Το αποτέλεσμα συντηρείται κατά μέσο όρο για 2 χρόνια, αλλά αυτό εξαρτάται άμεσα από τη συνέπεια σας στη στοματική υγιεινή, αλλά και τις διατροφικές σας συνήθειες. Για τη μακροβιότερη δυνατή διατήρηση του, συστήνεται η αναμνηστική εφαρμογή λεύκανσης κάθε 6-12 μήνες, εάν αυτό απαιτείται.

Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια μου?

Η λεύκανση αποτελεί συντηρητική θεραπευτική λύση και είναι ακίνδυνη για τους οδοντικούς ιστούς. Πιθανή είναι η εμφάνιση ευαισθησίας των δοντιών σε κρύα ή ζεστά ερεθίσματα, τις πρώτες ώρες μετά την εφαρμογή της, που όμως είναι απολύτως φυσιολογική και παρέρχεται αυτόματα.
Προς πρόληψη εμφάνισης της ευαισθησίας, η λεύκανση συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, ώστε να μην επηρεαστεί ο πολφός, ή αλλιώς το «νεύρο» του δοντιού.

Τι οδηγίες πρέπει να ακολουθήσω μετά την ολοκλήρωση της λεύκανσης;

Ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές συνήθειες θα πρέπει να δίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τις πρώτες 7-10 ημέρες. Αυτό σημαίνει αποφυγή τροφών και ποτών με έντονες χρωστικές ουσίες, όπως για παράδειγμα είναι το κόκκινο κρασί, το ρόδι, το παντζάρι, το μαύρο τσάι κ.α.

Για το τσάι ή τον καφέ, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται καλαμάκι, εναλλακτικά, εάν τα παραπάνω δεν μπορούν να αποφευχθούν, προτείνεται το πλύσιμο των δοντιών ή οι πλύσεις με άφθονο νερό μετά τη λήψη τέτοιων τροφών. Φυσικά, όσον αφορά τη στοματική υγιεινή, αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια.

Μπορώ να κάνω λεύκανση εάν έχω σφραγίσματα στα δόντια μου;

Φυσικά και είναι δυνατή η λεύκανση δοντιών που φέρουν σφραγίσματα, με την ιδιαιτερότητα ότι μετά το πέρας της, αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν, ώστε να μην ξεχωρίζουν χρωματικά από το υπόλοιπο τμήμα του δοντιού. H αντικατάσταση τους συμβαίνει περίπου 2 εβδομάδες μετά, ενώ έχει σταθεροποιηθεί πλέον το χρωματικό αποτέλεσμα.

Έχω ένα πιο σκούρο δόντι, ενώ τα υπόλοιπα είναι «φυσιολογικά». Αντιμετωπίζεται;

Η εντοπισμένη αυτή δυσχρωμία συνήθως οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό ή σε ελλιπή ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του συγκεκριμένου δοντιού. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η μεμονωμένη εσωτερική λεύκανση του δοντιού, αφού διερευνηθεί ο αιτιολογικός παράγοντας της δυσχρωμίας. Με τον τρόπο αυτό, δεν μεταβάλλεται το χρώμα των υπολοίπων δοντιών, ενώ πλέον το δυσχρωμικό δόντι εναρμονίζεται με το συνολικό χαμόγελο.

Η λεύκανση αποτελεί έναν εύκολο και συντηρητικό τρόπο για να αποκτήσετε το, για εσάς, ιδανικό αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαστεί να τοποθετήσετε εκτεταμένες προσθετικές αποκαταστάσεις. Για αυτό, εάν σκέφτεστε και εσείς να αναζωογονήσετε το χαμόγελο σας, προσφέροντας του μια λευκότερη όψη και λάμψη.. μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας!

Κατσιμπέρη Ελισσάβετ
Προπτυχιακή φοιτήτρια Οδοντιατρικής σχολής, ΕΚΠΑ