Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά κάθε νέος χρόνος συνοδεύεται από νέους στόχους. «Να κάνω περισσότερη γυμναστική… να αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου… να μειώσω το χρόνο στα social media…» Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κακές επιλογές, αλλά και πέρυσι τις ίδιες δεν κάνατε;

Για το 2022 λοιπόν, γιατί δεν τροποποιείτε αυτή την to-do λίστα σας, κάνοντας εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωή σας, που θα βελτιώσουν την υγεία σας; Είτε ακολουθήσετε μία ή και όλες τις παρακάτω προτάσεις μας, το σίγουρο είναι ότι θα δώσετε μια παραπάνω ευκαιρία στο χαμόγελο σας.

  1. Βουρτσίστε ολόκληρα τα 2 λεπτά, με μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα και φθοριούχα οδοντόκρεμα, 2 φορές την ημέρα.
  2. Καθιερώστε το νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Έχετε τις συσκευασίες σε ένα ορατό σημείο και μην τις αφήνετε ξεχασμένες σε κλεισμένα ντουλάπια..!
  3. 3. Μειώστε το κάπνισμα ή ακόμα καλύτερα, αφαιρέστε το πλήρως από την καθημερινότητα σας. Πέρα από την κίτρινη απόχρωση που προσδίδει στα δόντια, το κάπνισμα μπορεί να αποτελέσει βασικό αιτιολογικό παράγοντα για την πρόκληση καρκίνου του στόματος, αλλά και άλλων ενδοστοματικών βλαβών.
  4. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας, τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Έτσι αρχόμενες βλάβες προλαμβάνονται, αλλά και αυτές που απαιτούν αποκατάσταση, αντιμετωπίζονται με το συντηρητικότερο δυνατό τρόπο. Ο προληπτικός έλεγχος πάντα είναι λιγότερο επώδυνος αλλά και πιο οικονομικός σε βάθος χρόνου.
  5. Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης και των όξινων τροφών. Τα αναψυκτικά ποτά συνδυάζουν και τα δύο παραπάνω, μειώνοντας την ανθεκτικότητα των οδοντικών ιστών. Αν και πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε, συνοδεύετε την κατανάλωση τους με ένα ποτήρι νερό.
  6. Εντάξτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Οι βιταμίνες ενισχύουν τη στοματική σας υγεία, αλλά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πέρα από το χαμόγελο, και ο υπόλοιπος οργανισμός σας θα σας ευχαριστεί.
  7. Αφήστε πίσω σας συνήθειες που μπορεί να τραυματίσουν τα δόντια και τους μαλακούς ιστούς, όπως το δάγκωμα των νυχιών ή σκληρών αντικειμένων.
  8. Βοηθήστε στη στοματική υγιεινή των παιδιών σας. Βλάβες στα νεογιλά δόντια μπορούν να επηρεάσουν τόσο τη διάπλαση αλλά και την ανατολή των μόνιμων δοντιών στο φραγμό.
  9. Πίνετε περισσότερο νερό.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να φροντίζετε πιο σωστά το χαμόγελο σας και κατ΄ επέκταση τη συνολική σας υγεία. Γεμίστε λοιπόν με μικρά post it τον καθρέφτη του μπάνιου σας, και επενδύστε λίγο παραπάνω χρόνο σε εσάς, μέχρι τα παραπάνω να γίνουν ρουτίνα.

New Year’s “dental” Resolutions

Από τη Dental Medicine Athens, καλή χρονιά, με υγεία, πολλές χαρούμενες στιγμές και ακόμα περισσότερα χαμόγελα!

Κατσιμπέρη Ελισσάβετ
Προπτυχιακή φοιτήτρια Οδοντιατρικής σχολής, ΕΚΠΑ