Το βούρτσισμα των δοντιών είναι κάτι που όλοι κάνουμε από παιδιά. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι κάποιος πλένει τα δόντια του 2 φορές την ημέρα, τότε μέχρι την ηλικία των 30, οι…22.000 φορές εξάσκησης θα έπρεπε να είναι αρκετές για να το κάνουμε σωστά, ή ίσως και όχι!

«Απλή ή ηλεκτρική; Μαλακή, μέτρια ή σκληρή;»
H τεράστια ποικιλία προϊόντων προκαλεί σύγχυση για το τι ταιριάζει καλύτερα στον καθένα μας! H ηλεκτρική μπορεί σίγουρα να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη, αλλά και πάλι επιβάλλει γνώση του χειρισμού της. Έτσι, μια χειροκίνητη ή ηλεκτρική, μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα, που δεν τραυματίζει τα ούλα και τα δόντια, όπως οι σκληρές, με μικρή κεφαλή για τις δυσπρόσιτες περιοχές, είναι αυτό που χρειάζεστε. Φυσικά μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε η επιλογή να προσαρμοστεί στις δικές σας ανάγκες.
Το μυστικό όμως, έγκειται στο χειρισμό, και έτσι η πιο απλή οδοντόβουρτσα μπορεί να κάνει θαύματα!
Φροντίστε μόνο να την αντικαθιστάτε ανά 3-4 μήνες, μιας και δεν έχουν απεριόριστο χρόνο «ζωής». Με τη χρήση, οι οδοντόβουρτσες συσσωρεύουν μικρόβια, ενώ παράλληλα λόγω φθοράς αδυνατούν να καθαρίσουν, υποδεικνύοντας την ανάγκη για αλλαγή.

Νήμα – μεσοδόντια βουρτσάκια
Ο σωστός καθαρισμός αφορά όλες τις επιφάνειες των δοντιών.. και όχι μόνο όσων «φαίνονται»! Δυστυχώς, η οδοντόβουρτσα δύσκολα προσεγγίζει τις επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια. Γι’ αυτό μην αμελείτε το μεσοδόντιο καθαρισμό! Το νήμα θα πρέπει να εισέρχεται σε κάθε μεσοδόντια σχισμή αρκετές φορές με κατακόρυφη κατεύθυνση. Εναλλακτικά, τα βουρτσάκια διατίθενται σε ποικιλία μεγεθών και είναι ιδιαίτερα εύχρηστα σε ευρύτερα διαστήματα και σε προσθετικές ή επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις.

«Τι οδοντόκρεμα πρέπει να χρησιμοποιώ;»
Οι οδοντόπαστες υποβοηθούν και μόνο κατά 30% στον καθαρισμό των δοντιών, ενώ το 70% εξαρτάται από το μηχανικό καθαρισμό. Η ποσότητα που χρειάζεστε είναι ίση με το μέγεθος ενός μπιζελιού, ενώ η υπερβολική κατανάλωση γεμίζει αφρό το στόμα και σας αναγκάζει να ξεπλύνετε νωρίτερα. Ακόμα, εξειδικευμένα, πολλά υποσχόμενα σκευάσματα, όπως λευκαντικά ή γυαλιστικά, δρουν επιθετικά στις οδοντικές ουσίες, λόγω των αποτριπτικών συστατικών που διαθέτουν. Η μοναδική ιδιότητα για την οποία θα πρέπει να φροντίζετε είναι να περιέχουν φθόριο (1450 ppm).

Στοματικό διάλυμα Προσοχή!
Τα αντιμικροβιακά διαλύματα δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα, ούτε αντιμετωπίζουν την κακοσμία, αλλά την καλύπτουν προσωρινά προσφέροντας δροσερή αναπνοή. Γιατί τα χρησιμοποιούμε τότε; Ελαττώνουν τα επίπεδα της πλάκας και συνεργούν με το φθόριο της οδοντόκρεμας, κάνοντας ανθεκτικότερα τα δόντια μας. Τέλος θυμηθείτε πως τα περισσότερα είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται για τουλάχιστον 30’’, οπότε αφήστε πίσω τις πλύσεις εξπρές!

«Τελικά ΠΩΣ;»
Αρχικά βρέξτε την οδοντόβουρτσα σας με λίγο νερό και προσθέστε λίγη οδοντόκρεμα. Τοποθετήστε τη στα δόντια σας, υπό γωνία 45 μοιρών περίπου, ώστε να καθαρίζετε καλά την περιοχή κοντά στα ούλα, όπου και συγκεντρώνεται η περισσότερη πλάκα. Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική, η κλίση αυτή δεν συνίσταται. Βουρτσίστε με ήπιες κυκλικές και όχι οριζόντιες κινήσεις, επικεντρώνοντας την προσοχή σας σε λίγα δόντια κάθε φορά. Τέλος, σαρωτικές κινήσεις, «σαν σκούπα», με κατεύθυνση από την παρυφή των ούλων προς το δόντι απομακρύνουν και τα τελευταία υπολείμματα. Αφού ολοκληρώσετε μην ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό! Αποτελεί κακή συνήθεια, που σίγουρα είναι δύσκολο να σταματήσετε, αλλά αναιρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του φθορίου, απομακρύνοντας το!
Και βάλτε χρόνο, όχι δύναμη! Θυμηθείτε.. ένα δυνατό βούρτσισμα δεν σημαίνει καθαρότερα δόντια! Η υπερβολική πίεση δεν χρειάζεται, αν σκεφτούμε πως στόχος είναι η απομάκρυνση της πλάκας, ενός μαλακού και λεπτού στρώματος μικροβίων και τροφών. Αντίθετα, φθείρει τα δόντια, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο τα γειτονικά ούλα από τους έντονους χειρισμούς.

Ο καθαρισμός των δοντιών μόνο δεν φτάνει..
Το στόμα μας φιλοξενεί περισσότερα μικρόβια, από τους ανθρώπους που υπάρχουν στη γη! Η γλώσσα, τα μάγουλα και το έδαφος του στόματος αποτελούν επιφάνειες συνάθροισης μικροβίων και απαιτούν καθαρισμό με ήπιους χειρισμούς με οδοντόβουρτσα ή με ειδικούς γλωσσοκαθαριστήρες.

«Βουρτσίζουμε πάρα πολύ ή πολύ λίγο..»
Τουλάχιστον πρωί και βράδυ, 30-40’ μετά από γεύμα σας και για δύο λεπτά κάθε φορά! Το βούρτσισμα πριν κοιμηθείτε είναι το σημαντικότερο της ημέρας, καθώς κατά τον ύπνο η παραγωγή του σάλιου, που δρα καθαριστικά στο στόμα μας μειώνεται πολύ, διευκολύνοντας έτσι το σχηματισμό της πλάκας.
Τα 2 αυτά λεπτά θα επιτρέψουν στο φθόριο να δράσει επαρκώς, γι’ αυτό κάντε ό,τι χρειαστεί ώστε να παραμείνετε πιστοί στον κανόνα, όπως να ακούτε παράλληλα το αγαπημένο σας τραγούδι! Από την άλλη, μην το παρακάνετε κιόλας! Περισσότερες από 3 φορές την ημέρα, ή πάνω από 4’ πιθανώς επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στα δόντια, ειδικά εάν βουρτσίζετε δυνατά.
Με την πάροδο των χρόνων, το βούρτσισμα των δοντιών μετατρέπεται σε μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία. Αλλά τώρα ξέρετε! Γι’ αυτό ξεπλύνετε τα λάθη του παρελθόντος και δώστε στο χαμόγελο σας την απαραίτητη προσοχή που του αξίζει!

Κατσιμπέρη Ελισσάβετ,
Προπτυχιακή φοιτήτρια Οδοντιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ