Στοματολογικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας, γεμάτο αλλαγές, τόσο στη ψυχολογία, αλλά και στο σώμα της. O οργανισμός «βομβαρδίζεται» από ορμόνες, οι οποίες εκκρίνονται σε επίπεδα υψηλότερα από το παρελθόν, αυξάνοντας την ευπάθεια του.

Από τη μεγάλη λίστα των αλλαγών, πιθανώς να μη λείψουν και αυτές που αφορούν τη στοματική σας υγεία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις πιθανότερες στοματολογικές εκδηλώσεις που ενδέχεται να προκύψουν στους 9 αυτούς μήνες… και δεν πρέπει να τις προσπεράσετε!

Αρχικά, έως και το 65-70% των εγκύων αναμένεται να εμφανίσουν ουλίτιδα, ή αλλιώς φλεγμονή των ούλων, καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, αλλά ειδικά κατά το 3ο τρίμηνο. Οι ορμονικές μεταβολές καθιστούν τα ούλα περισσότερο ευαίσθητα στην μικροβιακή πλάκα, με αποτέλεσμα αυτά να εμφανίζονται διογκωμένα, έντονα κόκκινα και λεία, και με αιμορραγική τάση κατά το βούρτσισμα, ή ακόμα και αυτόματα.

Και μια αθεράπευτη ουλίτιδα, μπορεί υπό μικροβιακά ευνοϊκές συνθήκες να μεταπέσει σε περιοδοντίτιδα… φλεγμονή δηλαδή πλέον του συνόλου των ιστών που στηρίζουν τα δόντια, συμπεριλαμβανομένου και του οστού. Ως αποτέλεσμα της έντονης φλεγμονώδους απάντησης και της αύξησης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι τα δόντια σας έχουν «χαλαρώσει» και ίσως κουνιούνται.

Πυογόνο κοκκίωμα ή επουλίδα της κύησης – Εμφανίζεται συνήθως κατά το 1ο τρίμηνο, στα ούλα της άνω γνάθου, και πρόκειται για μικρό, ερυθρό ογκίδιο, στις περιοχές ανάμεσα στα δόντια, που αιμορραγεί εύκολα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρότι ανώδυνο, μπορεί να μεγαλώσει σε διαστάσεις και να δημιουργήσει μια θορυβώδη εικόνα. Μην αγχωθείτε! Αποτελεί μια ακίνδυνη βλάβη, που αυτόματα θα υποχωρήσει μετά τον τοκετό, ή θα αφαιρεθεί από τον οδοντίατρο σας.

Η αποφυγή των παραπάνω είναι εν μέρη στο χέρι σας! Μπορεί να μην έχετε τον έλεγχο των ορμονικών αλλαγών, αλλά μια εγκυμοσύνη σε ένα περιβάλλον χαμηλού μικροβιακού φορτίου, μέσω της πιστής εφαρμογής της στοματικής υγιεινής θα περιορίσει επιπλέον προβλήματα.

Στο κομμάτι αυτό, μπορεί να συνεισφέρει και ο οδοντίατρος σας, με τη διενέργεια όλων των προληπτικών μέτρων, ώστε να αναχαιτισθούν και να αποκατασταθούν τυχόν βλάβες. Ειδικά το 2ο τρίμηνο της κύησης αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή περίοδο ώστε να αντιμετωπισθούν.

Εγκυμοσύνη και Στοματική υγεία

Πέρα από τα στοματολογικά προβλήματα, και οι οδοντικοί ιστοί ενδέχεται να επηρεαστούν. Οι συχνοί εμετοί του 1ου τριμήνου της κύησης, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα όξινο στοματικό περιβάλλον που επιδρά διαβρωτικά και δημιουργεί βλάβες στην εσωτερική κυρίως πλευρά των δοντιών.

Οι περιοχές αυτές είναι και περισσότερο ευπαθείς στην τερηδόνα, λόγω φθοράς της αδαμαντίνης, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, θα συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και στον περιορισμό τους.

Αναμφισβήτητα στο πρόγραμμα σας, προτεραιότητα πρέπει να έχουν τα ραντεβού στο γυναικολόγο σας, αλλά δεν θα πρέπει να αφαιρέσετε τον οδοντιατρικό επανέλεγχο από την “to – do” λίστα σας.
Το κυριότερο όμως… Απολαύστε αυτή τη χαρούμενη περίοδο της ζωής σας στο μέγιστο και εμπιστευτείτε τη στοματική σας υγεία στον οδοντίατρό σας.

Κατσιμπέρη Ελισσάβετ

Προπτυχιακή φοιτήτρια Οδοντιατρικής σχολής, ΕΚΠΑ